Ne egyél sokat este mert bivallyal álmodsz!

Nyugodt alvásunk és egészségünk érdekében nem mindegy mikor és mit vacsorázunk. 

Az emésztőrendszerünk, bár nem teljes gőzzel, de az alvás során is működni fog, amit ha megterhelünk álmatlanságot és nyugtalan alvást okozhat. A késői étkezés hasonló hatással van az alvásra, mint az alkohol. Nem beszélve arról, hogy éjjel nem dolgozzuk fel az energiát, az zsír formájában lerakódik és elhízáshoz vezet.

Ha mégis úgy alakul családi vagy bármilyen rendezvény miatt, hogy vacsora időpontja kitolódik, ügyeljünk arra, hogy kerüljük a zsírban tocsogó rántott dolgokat nagyon fűszeres ételeket és a majonézt. 

A szakértők szerint a legjobb, ha étkezéseinket reggel hat és este hét közé szorítjuk. Ilyenkor a test jobban hasznosítja az ételt, több kalóriát használ fel.

Nem csak a vacsora időpontja de reggelié is legalább annyira fontos, hogy nyugodtan tudjunk aludni. A reggeli kihagyása és a késő esti vacsora hajlamosít az elhízás, illetve a 2. típusú diabétesz kialakulására. A kevés alvás hasonló kockázatokkal jár! Ez az ördögi kör a késői vacsorával indul. 

A teli gyomorral történő lefekvés növeli a reflux kialakulásának rizikóját továbbá terheli a szív és érrendszert és a veséket.

Azt mindannyian tapasztaltuk már,hogyha teli hassal megyünk aludni, bizony nagy valószínűséggel egész éjszaka forgolódni foguk. Dehogy az elfogyasztott vacsoránk azt is befolyásolja,hogy mit álmodunk az éjjel,azt talán kevesen gondolnánk.

A Cleveland Klinika alvázavar kutató intézetének szakértője, Dr. Charles Bae szerint rengeteg bizonyíték van arra,hogyha közvetlenül lefekvés előtt fűszeres ételeket fogyasztunk, akkor nagy valószínűséggel nyugtalanító álmoknak nézünk elébe.

“Bármi,amit közvetlenül lefekvés előtt eszünk, akár gyümölcs akár édesség, az serkent az intenzívebb álmodást azáltal, hogy emeli a szervezet hőmérsékletét,fokozza a nagyobb anyagcserét. Ezek által fokozódik az agyi tevékenység, ami szintén fokozott tevékenységet vált ki a gyors szemmozgásos alvásszakaszban(REM)”-írja Dr.Bae

A REM szakasz kb. 90 percenként ismétlődik, ebben a szakaszban a test izmai ellazulnak,az szemünk remegni kezd a szemhéj alatt és az agyunk olyan aktívvá válik, mint ébrenlétkor. Ilyenkor álmodunk,a rémálmok is ilyenkor jelentkeznek,amik voltaképpen negatív érzelmekkel teli álmok. A fűszeres ételek abban éreztetik ilyenkor a hatásukat, hogy a szervezetünknek keményen kell dolgoznia, hogy megeméssze a nehéz és fűszeres ételeket, ami megzavarja a normál alvásciklust. A Montreali Egyetem kutatója, Tore Nielsen aki szintén vizsgálta nehéz ételek és rémálmok közötti kapcsolatot, azt javasolja, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne fogyasszunk fűszeres és megterhelő ételeket.

Forrás:Házipatika

Ha viszont betartjuk a szabályokat és legalább elalvás előtt 2 órával már nem eszünk és nem iszunk alkoholt, garantáltan jobban pihenünk, emelett a Billerbeck különbőző alvásminőséget javító termékeivel is hozzájárul a pihentető alváshoz. 

 

Az álomfejtés története 1.rész