Az álomfejtés története 1.rész

A most kezdődő cikksorozatomban az álomfejtés titokzatos világába kalauzolom el a blog olvasóit. Először 3 részben szó lesz eme fantáziadús „tudomány” történetéről, majd egy igazi lexikont állítok össze az álom szimbólumokról és a különböző álmok értelmezéséről.

Ősi civilizációk

A sumérok voltak az a nép, akik az álomfejtés első bizonyítékát hagyták az utókorra, amely legalább Kr.e. 3100-ra datálható. A mezopotámiai történelem során nagyon fontosnak tartották az álmokat a jóslás szempontjából, ezért a királyok is nagy figyelmet szenteltek nekik. Gudea, a sumér Lagash város (a mai iraki Ash Shatrah városa mellett) uralkodója egy álom miatt építette újjá Ningirsu templomát, amiben az istenek erre utasították.. Az akkád Gilgamesh eposz is számos említést tesz az álmok és az álomfejtés erejéről. Az álmokat eszköznek is tekintették, amikkel más világokba lehet átlátni és úgy gondolták, hogy alváskor az ember lelke kirepül a testéből és elmegy azokra a helyekre, amiket álmában látott.

Ashurnasirpal (Kr.e. 870), az asszír király is az álmok istenének, Mamunak a tiszteletére építtetett templomot, a Kalhu közelében lévő Imgur-Enlilben, ami a mai Irak terültén volt Moszultól 30 km-re. A későbbi Ashurbanipal király (Kr.e. 650 körül) is egy álom hatására nyert meg egy nehéz csatát, amiben Ishtar istennő, a pártfogója jelent meg előtte és megígérte neki, hogy győzni fog. Gyakorlatilag ez is az álomfejtés egyik felhasználási módja volt.

A babilóniaiak és asszírok kétféle álmot különböztettek meg. Az egyik a jó álom, amit az istenek küldtek, a másik pedig a rossz álom, amit a démonok. Az álomfejtés gyűjteményük, az Iskaz Zaqiqu, különféle álom forgatókönyveket ír le és előrejelzéseket tesz arra vonatkozólag, hogy mi fog történni azzal, aki a különböző álmokat átéli. Itt biztosan a korábbi tapasztalatokat gyűjtötték össze és következtettek ezekből. Többféle témájú álmok is megjelennek itt, mint pl. utazásokról, családi ügyekről, szexuális aktusokról, napi munkafolyamatokról, egyénekkel, állatokkal vagy istenekkel való találkozásokról szólóak.

Az ősi Egyiptomban a papok voltak az álomfejtés művelői. Az álmokat és azok értelmezését a hieroglifákkal ábrázolták.

Az álmoknak nagy jelentőséget tulajdonítottak a történelem során, szinte az összes kultúrában.

A következő részben az álomfejtés ókori és középkori történetéről lesz szó.