Gyors elalvás néhány egyszerű tippel 1. rész

Aki szenvedett már álmatlanságban, biztosan gondolkodott már azon, hogy hogyan tudná elsajátítani a gyors elalvás módszerét. Habár a személyes tulajdonságaid és igényeid is befolyásolják az alvási mintázatod, néhány egyszerű módszer gyakorlásával segíthetsz magadnak, hogy pihentető alvásban legyen részed.

Két részes cikkünkben a gyors elalvás elérése lesz a téma és ehhez adunk tippeket.

A gyors elalvás elérésének a kulcsa a relaxáció. A nyugodt, relaxált állapotba kerülés felkészíti a tested és a lelked az elalvásra. Néhány olyan tevékenységről fogok beszélni, amelyek segítenek az alvásban, mint például a meditáció vagy a légzőgyakorlatok.

Az egészséges elalvási idő 10 és 20 perc között van. Ez alatt vagy fölött már valamilyen egészségügyi problémára lehet gondolni. Ebben a periódusban nincsenek benne a lefekvés előtti tevékenységek, mint például a zuhanyzás, fogmosás stb. Tehát ez az idő csak a lefekvés és az elalvás közötti időt jelenti. A gyors elalvás fogalmáról akkor beszélhetünk, ha 15 perc alatt sikerül elaludnunk.

A gyors elalvás elérésére irányuló módszerek arra koncentrálnak, hogy lecsökkentsük a stressz szintünket és nyugodt állapotba kerüljünk. A relaxációs módszerek általában a mély lélegzetvételen és koncentráláson alapszik. Néhány kutatás szerint ezek a módszerek segíthetnek a fájdalom és a szorongás leküzdésén is.

A lefekvés előtti rutinod részekén hagyj időt a relaxációra is, mert ez segít neked a gyors elalvás elérésében. Figyelj rá, hogy elég korán lefeküdj ahhoz, hogy kialudd magad.

A nyugtató zenék hallgatása sokat segíthet abban, hogy könnyen elaludj. Ha túl hangos zenét hallgatsz az megnehezíti a dolgod, de ha megtalálod a megfelelő zenéket, amikben nincsenek zavaró hangok és megnyugtatnak, állíts össze belőlük egy lejátszási listát. 15-20 perc hosszúságú elegendő is lesz, de azt minden éjszaka hallgasd, hogy kialakuljon egy rutin.  Ha zavarónak tartod a zenét, próbálj elaludni fehér zaj (amikor hangyás kép a televízióban) hallgatásával.

A meditációs technikák elsajátítása is sokat segíthet, ha a gyors elalvás a cél. Főleg a tudatos jelenlét meditáció mutat szép eredményeket az alvásminőség javításában. A tudatos jelenlét lényege, hogy csak a jelenre koncentrálva, az ítélkezést elengedve, relaxált állapotba kerüljünk. Ha lefekvés előtt gyakoroljuk, az csökkentheti a felesleges dolgokon való rágódás időtartamát és könnyebbé teszi a negatív érzések elengedését az alvásra való felkészülés során.

A nyugodt pihentető alvást és a gyors elalvást elősegítheti a kényelmes ágynemű, párna és paplan is.

Cikkem befejező részében, jövőhéten adunk még pár hasznos tippek, amelyek segíthetnek a gyors elalvásban.

Léna len párna