Billerbeck matracok magszerkezetének leírásai

Az NDR composite springing magszerkezetről általában:

Az NDR elgondolás forradalmasítja a rugós matracok szerkezetét és végtelen távlatokat nyit a testalkatokra szabott választék fejlesztéséhez. És ugyanakkor határozottan környezetkímélő, poliuretántól mentesített megoldás.
Ha valaki ragaszkodott volna a PUR mentes fekhelyhez és ugyanakkor elvárta, hogy a matracmag dinamikusan kövesse le a testalkat és a testtömeg közös jellegzetességeit, tehát úgy alakuljon, ott támasszon és annyira, amennyire éppen szükséges, nos az ilyen igényekre nem volt eddig a piacon minden szempontból jó megoldás.
Az új NDR védjegyű összetett rugózatot alkalmazva végre külön ajánlhatunk matracot női- és férfi testalkatra! Az újdonság, hogy összenyomódásakor a rugóerő nem egyenletes, ezért tervezni tudjuk, hogy melyik zónában milyen mértékű kezdeti lágy süppedést engedjen a matrac, azután pedig milyen támasztóerőt produkáljon.
A matracmagba a zónázásnak megfelelően különböző típusú, magasságú, erejű rugókat építünk be, egy négyzetméterébe több, mint 180 darab kerül.

A matracmag és a huzat (más néven öltöztető réteg) közé kényelmi párnázóréteget építünk a magasabb minőségű matracokba. Ezeknek a rétegeknek különböző kombinációja befolyásolja a keménységet és a rugalmasságot.

Odesa luxus kategóriájú NDR rugózatú matrac

Cambridge Anne NDR rugós matrac

Cambridge James NDR rugós matrac

A bonell rugós magszerkezetekről általában:

A bonell rugót (alakja miatt tölcséres rugónak is nevezik), szívós acélhuzalból készítik.
Egy 1m2-ben hozzávetőlegesen 120 rugótest található, ezek keresztirányban rugóspirálokkal össze vannak fűzve. A rugózat tehát egységként működik, a terhelés optimális elosztása érdekében. Mivel a matracot a fekvő test, nem egyenletesen terheli, ezért szükséges a statikai matracmag úgynevezett zónázása is.
A jól zónázott matrac megengedi a testkontúrnak megfelelő alakváltozást és ugyanakkor stabil alátámasztást ad.

A matracmag és a huzat (más néven öltöztető réteg) közé kényelmi párnázóréteget építünk a magasabb minőségű matracokba.
Ezeknek a rétegeknek különböző kombinációja határozza meg a matrac keménységét, teherbírását és rugalmasságát.
A hosszú tapasztalok alapján bevált bonell rugós matracok egyedül álló tulajdonsága, hogy a tölcséres rugóforma miatt oldal irányban is enged érzékelhető szabad elmozdulást, a matrac oldalra kicsit „mocorog”. Sok felhasználó ezt a tulajdonságot különösen kedveli.

Windsor bonell rugós matrac

A tasakrugós magszerkezetekről általában

A rugós matracok újabb generációja a tasakrugós (vagy más néven zsákrugós) matracok testformának megfelelő alakíthatósága új lehetőségeket ad.
Az acélrugók külön-külön kis textilzsákokba vannak rögzítve. Az így egyesített rugók egymástól függetlenül tudnak mozogni. A bonell rugós rendszerhez képest kisebb átmérőjű rugókból áll, ezért az úgynevezett pont-rugalmassága az ilyen rugóágyazatnak jobb.

Zónázott kialakítása miatt ideálisan alkalmazkodik a test vonalához, ezáltal egyenletes tartást, megfelelő alátámasztást biztosít a csípő és váll környékén is.

A tasakrugós szerkezetek pont-rugalmassága, kisebb átmérőjű rugók alkalmazásával, tehát a rugó sűrűség növelésével javul. Kétféle rugósűrűséget ajánlunk, a Dreamline és Billerbeck kollekció matracaiban. A közkedvelt, évek óta topseller matracunkban 270 db rugót építünk négyzetméterenként.
A Borsószem Hercegkisasszonynak tervezett matracainkba pedig több, mint 500 db kis-átmérőjű rugó kerül egy négyzetméterbe.

SANREMO élkeretes tasakrugós luxus kategóriájú matrac

Abbazia élkeretes tasakrugós matrac

Belize élkeretes tasakrugós matrac

Padova élkeretes, nagy rugósűrűségű tasakrugós matrac

A habmagos matracokról általában:

A habmagos matracok egyedülálló előnye, hogy az igények alapján átgondolt tervezés szerint szabadon alakíthatók, rétegezhetők. A matracmagok habanyagával szemben a Billerbeck saját normakövetelményeket állít. Ennek megfelelően az általánosnál nagyobb sűrűségű és nagy rugalmasságú habokat használunk.

A habféleségeket két nagy csoportba sorolhatjuk:

  1. a nyílt cellás habokban a „buborékokat” elválasztó rétegek a habfejlődéskor a megszilárdulás előtt összenyílnak. A habszerkezetet tehát a „buborékok” után maradó vázszerkezet tartja meg. Ezeknek az átszellőzése jó, és a rugalmas ellenállása a benyomódás mélységétől kevésbé változik, azaz nem keményedik föl a hab rögtön az alakváltozás első szakaszában.
  2. a zárt cellás habok létrejöttekor a „buborékok” nem nyílnak össze, hanem zártak maradnak, a belső nyomás nem tud kiegyenlítődni, „megszökni”. Ezért átszellőzésük gyakorlatilag nincs és a folyadékokat sem veszik fel, nem is eresztik át. Ugyanezért a hőelvezető képességük is csekély. A rugalmas ellenállásuk rögtön az alakváltozás kezdetekor hirtelen növekszik. Terhelés alatt úgy viselkednek, mintha labdákból volnának összerakva.
    A habkombinációs matracok a tervező gondosságának, alaposságának, elképzelésének felelnek meg, végtelen sokféleségű, látványos, modern és sokféleképp magyarázható megjelenésű matracmagok építhetők. Helyesen teszi, ha mégis a matrac alapos kipróbálása és több összehasonlítás után dönt és nem a színek és formák káprázata alapján!

Davos aszimmetrikus habmagos matrac

 

A rétegezett, „szendvics” szerkezetű matracokról általában

A szendvicsszerkezetű matracok nem tartalmaznak acélrugós merevítést. Egyenletesebben követik a test vonalát és megfelelő alátámasztást nyújtanak a gerincnek, medencének, így a test izmai teljesen el tudnak ernyedni alvás közben.

Egyik rétege latex amely zárt cellás habszerkezetű, sajátos rugalmasságának köszönhetően feszes, alátámasztást ad. A szendvicsszerkezetű matracok másik fő alkotóeleme a kókuszrost, amely kiváló nedvesség- és légáteresztő képességet kölcsönöz a matracoknak. A kókuszrost réteg igen erős. Szilárdságával képes a gerincoszlop optimális alátámasztását biztosítani.

Azok a matracok, amelyek latex réteget is tartalmaznak egyenletesen igazodnak testünk vonalához ez által megfelelően alátámasztva a gerincünket. A latex-kókusz réteges szerkezetű matracok használatát a kiváló ortopédiai tulajdonságaik miatt ajánlják a szakemberek.

Riviera nova szendvics matrac