Zöldségek és gyümölcsök – avagy a pihentető alvás elősegítői

Számos olyan étel létezik, mely hozzájárulhat nyugodt éjszakai pihenésünkhöz, míg néhány pont ennek ellenkezőjét válthatja ki. A gyümölcsök és zöldségek vitamin és ásványi-anyagtartalmuknak köszönhetően szervezetünket megfelelő mértékben képesek szabályozni, valamint tökéletes nyugalmi egyensúlyba hozhatják a pihentető alváshoz. 

Lássuk, melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök!

 

A banán remek kálium és magnéziumforrás, melyek az izmok relaxációját segítik elő. Emellett a magnézium az idegsejtekre is nyugtató hatással van, így elkerülhető az alvászavar. Tartalmaz még triptofánt, mely aminosav a szerotonin hormon előfutára a központi idegrendszerben, szabályozza az alvásciklust és a hangulatot.

 

 

 

A kalcium, a csontok védelme mellett, az alvási nehézségeket is segíthet leküzdeni, ezért érdemes magas kalciumtartalmú ételeket is fogyasztani. Ilyenek például a zöld leveles zöldségek, mint a fejes saláta, kelkáposzta, paraj vagy sóska.

 

 

 

Egy álmatlanságban szenvedő felnőtteket vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a melatoninban gazdag meggylé pozitív hatással van az alvásra. A kutatásban résztvevők napi két alkalommal ittak meggylevet, aminek hatására csökkent az álmatlanságuk.

 

 

 

 

datolya gyógyító hatását már a nomád törzsek is felismerték, ezért úgy tartották, hogy az egészség megőrzéséhez napi öt szem datolya szükséges. Az egészséghez a nyugodt alvás is hozzátartozik, amit ebben az esetben az aminosavból keletkező szerotoninhormon biztosít, mely csökkenti a stressz- és a feszültségérzetet.