Spórolás tippek az áram és gázszámlákkal

A jelenlegi gazdasági helyzet és az új rezsicsökkentési szabályok miatt kétszer is meg kell gondolnunk, hogy mennyi áramot és főleg, hogy mennyi gázt fogyasztunk. Ezen cikkemben tippeket fogok adni, hogy könnyebb legyen a spórolás.

Vegyük sorra a háztartásunkban lévő áramfogyasztókat és rendezzük sorba őket fogyasztás szerint. A nagy fogyasztók általában nagy teljesítményűek és sokat használjuk őket.

 Általában a vízmelegítő vagy bojler kerül az első helyre. Spórolás tekintetében, egyszerű és jó ötlet, ha az egykaros csaptelepünket a hideg felé állítjuk ütközésig. Ha középállásban hagyjuk, akkor kézmosáskor is elkezd indulni a meleg víz, holott nincs is rá szükség, mert mire a csaphoz ér, már rég befejeztük a kézmosást. Ha naponta ezt többször is megtesszük, sok extra és felesleges fogyasztást generálunk a bojlerrel.

A másik tanács, hogy lehetőleg fürdés helyett zuhanyozzunk, mert ezzel nagy mennyiségű meleg vizet takarítunk meg, ami kevesebb energiafogyasztást jelent így nagy segítség, ha a spórolás a cél.  Igyekezzünk 5 perc alatt végezni és szappanozáskor se folyassuk a vizet.

A vasalót is sokszor használják egy átlagos háztartásban, de igyekezzünk csak a legszükségesebb esetben használni. A divat nem kell, hogy mindig megelőzze az észszerűséget.

A hajszárító is a nagy fogyasztók közé tartozik, főleg, ha sokan lakunk egy háztartásban és hajmosás, fürdés után mindenki használja. Igyekezzünk a spórolás miatt kevesebb ideig szárítkozni, hiszen hosszabb idő alatt, de magától is megszáraz a hajunk.

A porszívó sem az utolsó helyen áll, ha az áramfogyasztásról van szó. Amikor takarítunk, igyekezzünk alaposak lenni és akkor nem kell a porszívót naponta elővennünk. Töröljük le a port a tárgyainkról és akkor kevesebb jut a földre. Cipővel sose lépjünk be a szobákba, illetve a szőnyegre.

A sütőkkel, főzőlapokkal is érdemes vigyázni, mert rengeteg energia spórolás kivitelezhető, ha odafigyelünk és csak akkor használjuk őket, ha tényleg szükségünk van rájuk. Ne süssünk felesleges dolgokat, illetve csoportosítsuk a sütnivalókat. A hosszan rotyogó dolgokat is nélkülözzük, ha lehetséges.

A kisebb fogyasztásokra is figyeljünk oda, mert sok kicsi sokra megy, de nagyobb eredményt a fentiektől várjunk.

Ha a gáz spórolás a cél, két dologra kell figyelnünk. Ha gázbojlerünk van akkor igyekezzünk villany vízmelegítőre váltani, vagy fokozottan figyeljünk a meleg víz fogyasztásunkra.

Gázfogyasztás tekintetében a fűtés lesz a legnagyobb tétel. A fűtésünk csak egy fokkal való lejjebb tekerése is 6%-os gázfogyasztás csökkenést eredményezhet. Főleg éjszaka, tekerjük le azt a termosztátot akár 19 fokig is, mert egyrészt egészségesebb is hűvösebb hőmérsékleten aludni, másrészt a pénztárcánk sem fogja megbánni ezen spórolás módot.

Remélem tudtunk újat mondani és segíteni a rezsink csökkentésében. Érdemes lehet beszerezni pár jó meleg Billerbeck téli paplant, ezzel is kicsivel tovább csökkenthetjük lakásunk éjszakai hőmérsékletét, mégis kellemesen aludhatunk.