Reggeli beágyazás – tényleg meg kell tennünk?

1. A beágyazás segít elkezdeni a napot

Ha minden reggel beágyazunk, akkor azzal az érzéssel kezdhetjük a napunkat, hogy már teljesítettük is az első feladatot aznap. Egy kis büszkeséggel is eltölthet minket, és lelkesít, hogy nekiugorjunk a további teendőinknek. 

 

2. Akár boldoggá is tehet

A Hunch.com által végzett, 68 000 ember bevonó kísérletben a válaszadók 71 százaléka, akik bevetik reggelente az ágyukat, boldog embereknek vallották magukat, míg az a 62 százalék, akik nem teszik rendbe az ágyukat, nem tartották boldognak az életüket.

 

3. Csökkenti a stresszt

Egy rendetlen, káoszos környezetben élni kifejezetten stresszes, ezért ha rendben tartjuk az életterünket, azzal rendezzünk a pszichénket is.

 

Mégsem olyan biztos, hogy meg kell tennünk:
Ha nem ágyazunk meg felkelés után, az csökkenti az allergiát és a poratkák számát az ágyban. A londoni Kingston Egyetemben végeztek kutatást arról, hogy milyen hatással van az ágyban található baktériumokra, és rovarokra, ha bevetjük, illetve ha nem. Úgy találták, hogy kevesbb élősködő marad életben a bevetetlen ágyban kialakuló meleg, száraz körülmények között.

A poratkákról már nem is beszélve: egy átlagos ágyban akár 1,5 millió poratka élhet. Ezek az elhalt emberi bőrt fogyasztják és folyamatosan allergén anyagokat termelnek, ezeket pedig még alvás közben is belélegezzük. A poratkák számára az elfoglalt ágyban tapasztalható nedvesség az ideális életkörülmény, a túlélésük azonban nehezebbé válik, ha megszűnik a nedvesség. Ha tehát reggel nem ágyazunk be, akkor a matracról napközben elpárolog az atkákat éltető nedvesség, így azok kiszáradnak és elpusztulnak.