Pelyhet a paplanokba: liba vagy kacsa?

Már nagyon régóta használ az emberiség tollat és a pelyhet a párnák és paplanok töltéséhez. Nagyszüleinktől biztosan hallottunk már a régi, tartós, több évtizede használt dunyháról, dunnáról, illetve párnákról. Napjainkban is ugyanígy alkalmazzuk ezeket az anyagokat, csak a gyártástechnológia változott meg kicsit. A tollat inkább a párnákba töltik, mert az rugalmas, de mégis megtartja a fejünk súlyát. A pelyhet pedig paplanokba teszik, mert jól tartja a hőt és puha. Mi a Billerbecknél használunk kacsa és libatollat, illetve kacsa, liba és eider réce pelyhet is. 2 részes cikksorozatomban a kacsa és liba pehely közötti különbségeket és hasonlóságokat mutatom be.

Liba vagy kacsa pehely

A kérdésre, miszerint a kacsa vagy a libahely a jobb, látszólag egyszerű a válasz, de ha jobban utánajárunk, kiderül, hogy nem is annyira nagy a különbség. Mindenki rávágná, hogy természetesen a liba a jobb, mert az a drágább és értékesebb. Viszont nagyban függ a konkrét árutól is, hogy melyik a jobb. Például vegyünk egy közepes minőségű liba és egy nagyon jó minőségű kacsát pelyhet, valószínűleg az utóbbi fog győzni. Válaszunk egyénenként is változik, figyelembe véve a különböző igényeket, illetve a büdzsénket is. Vegyük gyorsan górcső alá e két pehely fajtát más és más szempontok szerint, hogy kiderüljön neked melyik lenne a jobb.

Mekkorák a különbségek?

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy nagy különbségek vannak e a két pehelytípus között, a válasz egyértelműen a nem lesz. Míg a toll két dimenzióban növekedik, erős és rugalmas, addig a pehely inkább háromdimenziós szerkezetű. Ennek a szerkezetnek köszönhetően a pelyhet hihetetlenül jó hőszigetelőnek tartják.. Ebben a tekintetben szinte ugyanolyan a két típus. A kacsa pehely hőszigetelő képessége körülbelül 87%a a liba pehelyének.

Mindkét pehelytípussal töltött párna és paplan kitarthat akár évtizedekig is, mert a titok nem a pehely fajtában van, hanem abban, hogy hogyan használjuk és mennyit törődünk vele és figyelünk oda rá. Emellett fontos, hogy a megfelelő gyártótól szerezzük be ezeket, aki odafigyel arra, hogy tartós, jó minőségű termékeket gyártson.

A következő részben fogom bemutatok azokat a dolgokat, amiket érdemes tudnod mielőtt döntesz a két pehelytípus között.

Natasa paplan