Pelyhet a paplanokba: liba vagy kacsa? 2.rész

Pelyhet a paplanokba cikksorozatom befejező részéhez érkeztünk.

Tartósság

A tartósságot tekintve nincs nagy különbség a liba- és kacsapehely, illetve fehér és szürke
között.

A tartósság attól függ, hogy az adott pehelynek mekkora a természetes és a kíméletes
mosás után is megmaradó olaj és zsírtartalma. A hőszigetelés és a rugalmasság,
hajlékonyság miatt szükség van bizonyos maradék olaj és zsírtartalomra. Ha a pelyhet
rosszul kezelik a feldolgozás során, például túlmossák, akkor emiatt száraz és törékeny
lesz. A használatban összetörik, ezáltal csökken a töltőereje. Hovatovább, organikus
termék révén, időről időre változik a nyersanyag minősége, az időjárás, az állatok állapota
és a takarmány függvényében. A kiváló minőségű pehely töltetű paplanok tökéletesen
feldolgozott pelyhet tartalmaznak a töltőerő és tartósság optimalizálásának érdekében,
függetlenül attól, hogy kacsa vagy libapehelyről van szó.

Szag

Mint tudjuk, a pehely természetes alapanyag. Habár egy bizonyos mennyiségű zsír és
olajtartalom szükséges a rugalmassághoz, az eredeti, organikus zsírosanyag jelenléte
okozhatja a pehely szagát is.

A fajra jellemzően, de az eltérő takarmányozás és tartásmód miatt is lehet enyhe
különbség kacsa és libatoll, pehely szaga közt. Ez az eltérő eredeti illatanyag miatt van
így. A Billerbecknél büszkék vagyunk arra, hogy a mosási technológiánk után nem marad
bártó szagnyom. Ám ha túlérzékeny volnál a szagokra, válassz inkább száltöltetű paplant
a Billerbeck választékából!

Töltőerő

Legyen szó kacsáról vagy libáról, az idősebb, érettebb madarak fejlettebb, nagyobb
töltőerejű pelyhet adnak. A feldolgozókban a mosás után szétválogatják a pelyheket a
tollaktól. A gépben irányított légáramba teszik a természetes keveréket, A pehely
könnyebb és bolyhosabb, tehát a huzat messzebbre fogja repíteni, és egy távolabbi
gyűjtőkamrába fogja hordani mint a nehezebb tollakat, amelyek egy közelebbi kamrába
esnek le.

A töltőerőt furcsamód milliméterben mérjük, azaz megmondjuk, hogy egységnyi fellazított
pehely milyen magasan tartja meg a mérőhengerben a ráengedett lapot. Ezt a hatást
látjuk a gyakorlatban, amikor a paplan, vagy a párna összenyomás után ismét
felemelkedik, kikerekedik.

A nagyon nagy töltőerejű pelyhek igen drágák, viszont kevesebb töltőtömeggel is magasra
emelkedő, melegtartó, mégis könnyű paplant tudnak tölteni.
Általában igaz, hogy a libapelyhek töltőereje a természettől fogva nagyobb, de a töltőerőt
végül nagyon befolyásolja a madarak kora, a tartási körülmények, a takarmányozás és a
feldolgozás módja is.

Szín

A kacsa és libapehely egyaránt lehet fehér vagy szürke/szürkés barna színű. A
hagyományok miatt az ágyneműipar inkább a fehér színű pelyhet részesíti előnyben, mert
a paplanhuzat többnyire fehér színű és ehhez jobban mutat a fehér színú töltet. A vizuális
különbségeken kívül viszont semmilyen eltérés nincs a fehér és a szürke színű pehely
között, se melegtartó képességben sem tartósságban.

Konklúzió

Mind a kacsa, mind a libapehely kiváló hőszigetelő, ha figyelembe vesszük a minőségét, a töltőerejét és a feldolgozás minőségét. A pehely minősége közvetlenül kapcsolódik szinte mindenhez, kezdve a madarak etetésétől, az életük hosszán át a feldolgozás során alkalmazott mosási módszerig.

Amikor egy jó pehelypaplant keresel, választanod kell liba vagy kacsapehely tartalmú között. Jó ötlet ismerni a gyártási folyamatot és hogy milyen alapanyagot használnak fel, ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk. Mi a Billerbecknél nagy figyelmet szentelünk a gyártási folyamatra és arra, hogy kiváló minőségű alapanyagokat használjunk. Liba illetve más víziszárnyas pehely tölteteink nagyszerű hőszigetelő képességet biztosít paplanainknak.