Mire figyeljünk matrac vásárlásakor?

A leendő matracunk kiválasztása igazán személyes ügy és alapos meggondolást igényel. A pihentető alvásunk záloga a jól választott matrac.

Segíteni szeretnénk a matracválasztást azzal, hogy néhány szempontot áttekintünk.

Mindenekelőtt: Akkor is menjünk el egy bemutatóhelyre és merjük kipróbálni a kiszemelt matracokat még mielőtt megvásárolnánk, ha van határozott elképzelésünk! És ne csak nyomkodva, ráülve, rádőlve, hanem feküdjünk végig rajta a kedvenc alvási testhelyzetünkben! Arra is figyeljünk próba közben, hogy a matrac felső részéhez igazodjunk, ahogyan a tényleges szituációban is a fejvég és a párnánk helyzete a meghatározó! Ekkor tudunk megbizonyosodni arról, hogy a matrac tényleg nekünk való-e.

I. Mit várunk a matracunktól?

Egy matractól elvárjuk, hogy a test anatómiai formához alkalmazkodó „testigazító” alátámasztást nyújtson fekvő helyzetben, alacsony izomtónusos állapotban. Hogy ne kelljen pihenés közben azért küzdenünk izommal, hogy a csontozatunk normális helyzetbe kerülhessen.
Elvárjuk, hogy a matracunk deformációja a testformát kövesse le, ugyanakkor a nagyobb terhelésű helyeken határozottabb alátámasztást nyújtson. Ezt nevezik zónázásnak. Egy jól zónázott matrac oldalt fekvők számára például ismeretlenségbe taszítja a vállak és a csípő túlterheléséből adódó kényelmetlen nyomást, zsibbadást.
Mi a Billerbecknél sokat adunk arra, hogy ez a funkció jól teljesüljön, a matrac valóban pihentető legyen. Egyedülálló módon figyelembe vesszük tervezéskor a kedvenc alvási testhelyzetet.

Még néhány szempont:
– „Kockázatok és mellékhatások”, azaz árubiztonság és környezetvédelem:
Hajlamosak volnánk hátrébb sorolni ezeket a szempontokat, pedig nyilvánvalóan elsődleges az, hogy a matracunk ne veszélyeztesse az egészségünket, ne hordozzon semmilyen ismert kockázatot és ne tegye tönkre az unokáinktól kölcsönkapott természeti környezetet.

– Időtállóság: Matracot nem egy szezonra vásárolunk. A fekhely nem a legújabb technikai vívmányok kísérleti küzdőtere. A bevált, hagyományos megoldások kevesebb csalódást tartogatnak.

– Küllem: A pucér matracot talán a bemutatóteremben látja utoljára, de a szépen kidolgozott megjelenés mégis utal a portéka minőségére.

– Moshatóság: A legtöbb matrachuzat anyaga a termékismertető szerint mosható, de a háztartási mosást nem ajánljuk.
Matracainkhoz ajándékba adunk egy matracvédőt, amit könnyen le- és fölszerelhet és jól mosható házilag is. (és azonos a tűzésmintája a matracéval, hogy a Billerbeck tetszetős külleme mégis feltűnjön minden ágyazásnál)

– Egy, vagy kettő? Nem adunk ajánlást arra, hogy egy nagy ágykeretbe dupla, vagy két szimpla matrac kerüljön. Sőt, a döntés szabadságát azzal is támogatjuk, hogy a legtöbb Billerbeck matracnak azonos a magassága és jó a szél-definíciója, tehát kevéssé nyílik szét a két egymás mellé tett matrac
és nincs köztük lépcső.

II. Nézzünk bele a szerkezetbe!

Egy matrac három részből épül fel: Kívül az öltözék, belül a teherhordó matracmag, közte pedig a párnázóréteg.

– Az öltözék szerepe, hogy dekoratív, ugyanakkor szennytaszító, jól tisztítható és kopásálló legyen.

– Háromféle tartószerkezetet azaz magot alkalmazunk: a nagyon kipróbált tölcsérrugót, más néven Bonnellt, a modernebbnek tartott tasakrugót, illetve ajánlunk matracot rugalmas habanyagokra és terjedelmesített szálanyagokra építve is.
A Bonnell matrac kedves sajátossága, hogy kicsit oldalirányban is képes mocorogni.
A tasakrugós szerkezetekben a rugók átmérője kisebb, tehát a pont-rugalmassága finomabb.
Habszerkezetek, vagy szendvics szerkezetek szabadon vághatók, zónázhatók, ezért korábban nagyon közkedveltek voltak.

– A fekvéskomfortot a párnázó réteg adja. Matracválasztékunkban különféle kényelmi párnázó rétegek szerepelnek.
Latex, viszkoelasztikus hab, kókusz, lószőr, vagy éppen a poliuretán hab kiváltására a saját fejlesztésű Öko Softnesst bevonatok közül választhatjuk ki a legkedvesebbet.

Aki egybeépített „topper” réteggel kényeztetné magát, neki a Dreamline kollekciónk luxus színvonalú matracait ajánljuk. Itt a párnázó rétegeket a topperben helyezzük el és ezek anyaga egyéni komfortigény szerint választható.

III. Akkor jöjjön végre a szempontok szerinti választás a Billerbeck Navigátorral!  Billerbeck navigátor
Gondoljuk át, hogy:

milyen testhelyzetben szeretünk aludni?Hason alvás     Oldalt alvás 

Matracaink minden fekvési pozícióhoz megfelelők, de az egyes modellek fejlesztésekor gondoltunk arra, hogy különböző fekvési helyzetet kedvelők számára melyik legyen kifejezetten kényelmes.

– milyen keménységet tartunk a legkedvesebbnek?

A matrac keménysége egyéni ízlés kérdése, de legyünk figyelemmel arra, hogy a jó matracban nem elsüllyedni kell, hanem pihenni rajta!

– van-e elképzelésünk, hogy milyen típusú matracmagban bíznánk meg?

Akár Bonnell, tasakrugós, habosított, vagy szendvics szerkezetű magra épített matracunk kiváló lehet. Az utóbbi években nagyon sokat fejlesztettünk a rugós matracainkon azért, hogy ezek mind teljesen egyenrangú vetélytársak lehessenek.