Környezetkímélő tippek a ház körül 6. rész

A környezetkímélő tippek cikksorozatom az utolsó, hatodik részéhez érkezett.

Legyen egy saját kerted

Ha étkezési szokásaidat a környezetkímélő útra szeretnéd terelni, termeld meg magadnak azt, amit megeszel, akár a hátsó kertedben, akár a teraszodon.

Az élelmiszerek magadnak való megtermelése azt jelenti, hogy csökken a karbonlábnyomod, mert ki küszöbölöd a termékek piacra vagy boltba szállítása során történő kibocsátást.

Vedd figyelembe, hogy sok étel, amit a boltban megveszel, akár több ezer kilométert is utazhat mire a polcokra kerül, tehát nem túl környezetkímélő sok banánt és avokádót enned.

A nagy távolság nem csak a gyümölcsök, zöldségek frissességét befolyásolja, de a szállítás során rengeteg üvegházhatású gáz, köztük rengeteg szén-dioxid jut a légkörbe.

Saját termőkerttel csökkentheted a fosszilis energiahordozók, főleg a gázolaj felhasználásának mennyiségét, az élelmiszer szállítás redukálásával.

Emellett azért is környezetkímélő megoldás ez, mert a termékek szállítása rengeteg csomagolóanyagot, nagyrészt műanyagot igényel, amivel szintén nem kell bajlódni, ha saját kerted van.

Öntözd a kertedet esővízzel

Az összegyűjtött esővíz tökéletes lehet a kerted öntözéséhez.

Egy egész éjszaka tartó esőzés akár 1000 liter vizet is jelenthet, ami felhasználatlanul folyik le a tetődön, majd összeszedi az utcán lévő szennyező anyagokat, mint az olaj, cigicsikkek és szemét.

A szennyezett víz a csatornarendszerbe folyik.

Az esővíz összegyűjtése jó megoldás lehet ennek elkerülésére és környezetkímélő hatású, ha felhasználod a vizet, ahelyett, hogy az terhelné a csatornarendszert és a tisztítókat.

Hagyományosan az esővíz összegyűjtése a tetőről lefolyó csapadékot érinti.

Az ereszeken lefolyó víz egy tárolóba jut.

Az esővízgyűjtés lehet teljesen egyszerű, ahol csak néhány hordóban tárolják a vizet és locsolásra használják vagy lehet kiterjedt és összetett, amikor szinte az egész háztartás vízigényét fedezi az esővíz.

Az esővízgyűjtő rendszer kiépítését bízd szakemberre, aki átalakítja az ereszeidet, hogy azok egy tárolóba vezessék a vizet.

A víztároló hordóktól egy slaggal vagy öntözőkannákban juttathatod el a csapadékot a kertben lévő növényeidhez.

Ez a módszer pozitív hatással lesz a környezetkímélő, fenntartható életmódodra és a víztakarékosságra.  

Használd fel a szürkevizet a wc öblítéséhez

A szürkevíz az a víz, amit már egyszer felhasználtál zuhanyzásra, fürdésre, mosakodásra. A wc-ből kifolyó szennyvíz a feketevíz.

A szürkevizet környezetkímélő módon felhasználhatod a wc öblítésére

A probléma az, hogy a modern otthonokban lévő csővezetékrendszer nem különíti el a kettőt, hanem egyben kezeli, szennyvízként.

Hacsak nem különíted el manuálisan, a szürkevíz fektevízzé válik és használhatatlan lesz a szennyvíztelepeken történő víztisztítás után.

Ezen résszel befejeződik a 6 részre osztott cikksorozatom a környezetkímélő tippekről. Remélem hasznos tippekkel szolgálhattam az olvasóknak és közösen teszünk egy kis lépést afelé, hogy fenntarthatóbb legyen a bolygónk.