Környezetkímélő tippek a ház körül 5. rész

A környezetkímélő tippek ötödik részéhez érkeztünk.

Rövidebb ideig zuhanyozz

Egy átlagos magyar évente 357000 liter fogyaszt. (Az adatok a Magyar Víziközmű Szövetség 2019. évi adatain alapulnak.) Ez naponta 97,8 litert jelent. Ha néhány változtatást eszközölsz a napirendedben, segíthetsz spórolni ebből az értékes „nyersanyagból”. Napjainkban egyre inkább hiány van a vízből, ezért a kevesebb fogyasztás környezetkímélő hatást gyakorol.

Egy átlagos zuhany 15 liter vizet használ percenként. Ha egy vagy két perccel csökkented a zuhanyzás idejét, egy hónap alatt 450-700 liter vizet takaríthatsz meg. Még többet spórolsz, ha szappanozáskor is elzárod a csapot.  Ha 5 perc alatt tartod a zuhanyzásaid időtartamát, évente akár 3000 liter vizet is spórolhatsz.

Ne pazarold a vizet csak azért, mert jó érzés a meleg víz alatt állni. Okosan lehetsz környezetkímélő ha erre odafigyelsz.

Adományozd vagy add el a nem használt ruhákat, paplanokat, párnákat, matracokat és más egyéb megunt dolgot

Az emberek rengeteg felesleges, de még használható dolgot kidobnak a kukába és terhelik a környezetet, ahelyett, hogy tovább adnák azokat, akár úgy, hogy eladományozzák, akár úgy, hogy eladják. A tárgyak eldobása legyen az utolsó lehetőség.

Cégünk, a Billerbeck, tartós termékeket gyárt, tehát ha jó kezekben tartottad és valami újra vágynál, ne dobd ki a megunt paplant, párnát vagy matracot, hanem add el, hogy más is tudja még használni, az árát pedig felhasználhatod egy új termék vásárlására.

Igazán környezetkímélő lehetsz, ha szinte mindent újra hasznosítasz, kidobás helyett.

Szereld meg a csöpögő csapokat és szivárgó wc-ket

Nem tűnhet nagy dolognak a csap vagy a wc csöpögése, de nem is gondolnád, milyen sok vizet pazarolsz, ha nem javítod meg őket. Statisztikák szerint, az otthonok 10%-ában van szivárgás. Ha egy csap csak 12-t csöpög percenként, naponta az is 4-5 liter vizet jelent.

Ha az egyszerű, környezetkímélő változások fontosak neked, szereltesd meg azokat a fránya csapokat. Mindig figyelj a csöpögő hangokra és járj utána mi okozza.

Ha a villanyszámládban nagy kiugrások vannak, az biztosan szivárgást jelent

Odesa luxus kategóriájú NDR rugózatú matrac