Az alváshiány 10 káros hatása

Tudod, hogy az alváshiány morcossá és ködössé tehet. Lehet, hogy nem tudod, milyen hatással van ez a szexuális életedre, a memóriádra, az egészségedre, a kinézetedre és még a testsúlyodra is. Íme az alvászavar 10 meglepő – és súlyos – hatása. 3 részes cikksorozatomban ezeket fogom bemutatni.

1.Az álmosság baleseteket okoz

Az alváshiány a közelmúlt legnagyobb katasztrófáinak egyik okozó tényezője volt: az 1979-es Three Mile Island-i nukleáris baleset, a hatalmas Exxon Valdez olajszennyezés, az 1986-os csernobili atomerőmű katasztrófája és más egyéb balesetek.

De az alváshiány nagy közbiztonsági veszélyt is jelent minden nap az utakon. Az álmosság éppúgy lelassíthatja a reakcióidőt, mint az ittas vezetés. Magyar statisztikai adatot nem találtam erre vonatkozólag, ezért USA-béli adatokat hozok példának, mert ott rengetegen használnak autót a közlekedéshez.  A National Highway Traffic Safety Administration becslése szerint az Egyesült Államokban évente 100 000 autóbalesetnek és 1550 balesettel összefüggő halálesetnek az alváshiány az okozója. A probléma a 25 év alattiak körében a legnagyobb.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány és a rossz minőségű alvás munkahelyi balesetekhez és sérülésekhez is vezethet. Egy tanulmányban azoknak a munkavállalóknak, akik túlzott nappali álmosságra panaszkodtak, lényegesen több munkabalesetük v, különösen ismétlődő munkabaleset volt. Balesetenként több betegnapjuk is volt.

2.Az alváshiány elbutít

Az alvás kritikus szerepet játszik a gondolkodásban és a tanulásban. Az alváshiány sokféleképpen károsítja ezeket a kognitív folyamatokat. Először is rontja a figyelmet, az éberséget, a koncentrációt, az érvelést és a problémamegoldást. Ez megnehezíti a hatékony tanulást.

Másodszor, az éjszaka folyamán a különféle alvási ciklusok játszanak szerepet abban, hogy az emlékek „megszilárduljanak” a memóriádban. Ha nem alszol eleget, nem fogsz tudni emlékezni arra, amit a nap folyamán tanultál és tapasztaltál.

3.A kevés alvás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet

Az alváshiány és a krónikus alvászavarok a következők kockázatát jelenthetik:

   -Szívbetegség

   -Szívroham

   -Szívelégtelenség

   -Szabálytalan szívverés

   -Magas vérnyomás

   -Stroke

   -Cukorbetegség

Egyes becslések szerint az álmatlanságban szenvedők 90%-ának van más egészségügyi problémája is.

4.Az alváshiány megöli a szexuális vágyat

Az alvásszakértők szerint az alváshiányos férfiak és nők alacsonyabb libidóról és szex iránti érdeklődésről számolnak be. A kevés energia, az álmosság és a fokozott feszültség okolható ezért nagy részben.

Az alvási apnoéban, az alvást megszakító légzési problémában szenvedő férfiaknál a szexuális visszaesésnek egy másik tényezője is lehet. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban 2002-ben megjelent tanulmány azt sugallja, hogy sok alvási apnoéban szenvedő férfi tesztoszteronszintje alacsony. A vizsgálat során a súlyos alvási apnoéban szenvedő férfiak közel fele abnormálisan alacsony tesztoszteronszintet mutatott az éjszaka folyamán.

Az első cikkem ezzel véget ért. Jövőhéten folytatódik eme érdekes és fontos téma.

Az alváshiánynak sokféle oka lehet, de a megfelelően kényelmes matracokkal, párnákkal, paplanokkal segíthetünk magunkon, hogy jobb legyen az alvás.

Gallérpárna