Alvás közben érzünk-e illatokat?

Gondolkodtál már azon, hogy mikor alszol az érzékszerveid is ugyanúgy működnek-e mint ébren?  Az Oxfordi Egyetem több kutatása is arra kérdésre keresi a választ, hogy amíg más emlősöket a szaglásuk alvás közben sem hagyja cserben, vajon az emberek éreznek-e egyáltalán szagokat alvás közben?

A legtöbb külső hatásra igaz, hogy minél mélyebb alvási szakaszban járunk, annál kevésbé vesszük észre a hatásukat, illetve minél intenzívebbek – minél hangosabb a zaj, erősebb a rázás – annál nagyobb valószínűséggel ébredünk fel rájuk. A szagoknál viszont az intenzitás növelése se működik.

Mivel egyik alvási fázisban se jellemző, hogy szagokat érzékelnénk, a közhiedelemmel ellentétben nem az a helyzet, hogy megcsapja az orrunkat a kávéillat, amire felébredünk, hanem hogy előbb felébredünk, majd ezután megérezzük a kávé illatát. Ha viszont bármilyen okból röviden felébredünk, érzékeljük az illatot, és szeretjük is, akkor az már lehetséges, hogy ettől még éberebbek leszünk.

Arról viszont már nincs egyértelmű álláspont, hogy az álmunkra hogyan hatnak, ha hatnak egyáltalán?

– Az egyik elképzelés szerint nincs semmilyen interakció a külvilág szagai és az álmok között.

– Egy másik megközelítés szerint a szagok igenis befolyásolhatják az álmainkat, de nem úgy, hogy konkrét szagokat építünk be, hanem csak annyiban, hogy a kellemesebb illatok közepette pozitívabb álmaink lehetnek, míg a kellemetlenektől negatív történeteket gyártunk.

 

Ezért fontos, hogy mindig friss jól szellőztett szobába hajtsuk álomra fejünket, tartsunk az aromaterápiás hatás érdekében szárított gyógynövényeket hálószobában. 

aromaterápa