Állandóan fáradtnak érzi magát? Mi lehet az oka?

Nem feltétlenül a kialvatlanság okozza, ha folyton fáradtnak érezzük magunkat. Melyek is azok az életmódbeli hibák, amelyek felelőssé tehetőek az állandó kimerültségért?

Testmozgás hiánya

A testmozgás során olyan anyagok (adrenalin és endorfin) szabadulnak fel a testünkbe, melyek segítenek, hogy frissnek érezzük magunkat. Kutatások során kiderült, hogy azok az emberek, akik rendszeresen napi 20 percet sportoltak, hat hét után sokkal kevésbé érezték elcsigázottnak magukat egy-egy nehéz nap után. A rendszeres testmozgás növeli az energiánkat és kitartóbbá tesz, emellett hozzájárul a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez.

Kevés folyadékbevitel

Sokat hallunk a napi folyadékbevitel fontosságáról, de sokan hajlamosak megfeledkezi róla. Dehidratáltság hatására az oxigén lassabban jut el az izmokhoz, ami energiavesztést okoz, így fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Ébredés után rögtön igyunk meg egy-két pohár vizet, így megszüntethetjük a dehidratáltságot és szervezetünk könnyebben tér majd magához.

A reggeli elhanyagolása

Szüleinktől, tanárainktól, de még orvosainktól is gyakran halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen az étel egyfajta üzemanyag szervezetünk számára, ezért nagyon fontos, hogy feltankoljuk magunkat reggelivel. Első étkezésként, hogy elkerüljön a délelőtti fáradékonyság: fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag ételeket.

Túl sok a koffein

Sokak számára teljesen természetes, hogy a reggelt kávéval kezdik mindennap, ám a koffein könnyen függővé tehet minket. A koffein pozitív hatásairól már rendszeresen lehet hallani, azonban ne essünk túlzásba a fogyasztását illetően. Az esti fogyasztása kifejezetten kerülendő, mert megzavarhatja a REM fázist, ami miatt fáradtabban ébredhetünk, mint ahogy lefeküdtünk. A legjobb megoldás, ha csak kevés koffeint fogyasztunk a nap folyamán és azt sem a lefekvés előtti órákban.

Vashiány

A vashiányos étrend miatt kialakult vérszegénység gyakori oka a kimerültségnek. Tipikus tünetei a fáradékonyság, dekoncentráltság és ingerlékenység. Változatos és egészséges ételek fogyasztásával elkerülhető a vashiány, fogyasszunk sok spenótot, babot, lencsét, sóskát, tojást és vörös húsokat.