Ágy történelem 2. rész

Cikksorozatom első részében bemutattam az őskori és bronzkori történelmét a modern, kényelmes fekvőhelyeknek. Ebben a részben továbbmegyünk és megismerhetjük az ágy fejlődésének későbbi szakaszait.

A vaskor. Ókori Róma, Kr.e.1000 – Kr.u. 476 körül

Az ókori Róma gazdagabb polgárai fémből készült megemelt ágyon aludtak, amin összefont fém támasztékok tartották a tollal vagy szalmával kitömött matracot.

A kevésbé tehetős embereknek hasonló ágy volt az alvóhelyük, csak az fából készült és matracot is összefont gyapjúszövet tartotta.

Ha viszont szegény voltál, be kellett érned egy szövetdarabbal a földön.

Bármilyen típusú ágyon is aludtál volna, meleg gyapjútakaró alatt teszed, ugyanis ez volt elterjedt az egész Birodalomban.

A középkor. Középkori élet, kb. az 5 századtól a 15 századig

Ha a középkori Európában éltél volna, az alvási szokásaid nagyban függenének az élethelyzetedtől. Szegényként egy szalmával töltött zsák jutott volna a földön, vagy egy egyszerű emelvény, ahol egy durva gyapjútakaróval takaróztál volna. Nagy valószínűséggel az egész családoddal osztoztál volna az „  ágyon ” és mielőtt lefekszel, jól megütögetted volna a szalmát, hogy a bogarak kiessenek a matracodból.

Szerencsés helyzetben, gazdagnak születve, az ágy amit használtál egy lehetőség lett volna a státuszod mutogatására. A tehetőseknek jellemzően díszesen faragott fából készült, ékszerekkel vagy arannyal kirakott ágyai voltak, melyet magasra emelték a padlóról, néha olyan magasra, hogy lépcsőzetes zsámoly kellett hozzá, hogy fel tudj rá mászni.

Ebben az időszakban jött létre a baldachinos ágy, melyet nehéz kárpitokkal és baldachinnal láttak el a hideg és a rovarok elűzése érdekében. A matracok vastagok voltak és pehellyel, tollal kitömöttek, a lepedők pedig finom vászonból készültek.

Azonban a vikingek ekkortájt demonstrálták először a minimalista skandináv dizájn iránti vonzalmukat, mivel egyszerű fa rácsos ágy volt,amit használtak, amiket könnyedén lehetett szállítani hajóikkal, az utazásaik során. Gondolj úgy rájuk, mint korai IKEA összerakható bútorokra.

A Reneszánsz időszaka, kb. a 14-17. század között

A reneszánsz egy Itáliából induló kulturális mozgalom volt, ami később egész Európában elterjedt. Ettől az időszaktól számítva szinte minden ágy rendelkezett oszlopokkal és mennyezettel. Sok ágynál a központi platform kialakítására köteleket használtak. Az oldalsó oszlopokon, a lábtartón és a fejtámlán lyukakat fúrtak, melyeken a kézművesek áthúztak ezeket a köteleket. Gyakori karbantartást és megfeszítést igényeltek annak érdekében, hogy kényelmesek maradjanak.

Míg a szegények továbbra is a padlón elhelyezett szalmazsákon aludtak, a középosztályhoz tartozóknál már megszokott volt, nem csak a baldachinos ágy, de a külön hálószoba is. A reneszánsz idején a hálószoba általában a ház felső szintjén helyezkedett el és tartalmazott egy kihúzható résszel felszerelt ágyat, amin nem csak egy ember, de az egész család és a szolgák is elfértek. Rendelkezett egy fából készült tárolóval is, amiben a ruhákat őrizték.

Cikkemet itt fejezem be és jövőhéten folytatom, az utolsó résszel, amiben elmesélem a tehetősek alvási szokásait és az ágy részleteit, melyet a reneszánsz korban használtak, majd továbbmegyünk a 18. századtól egészen napjainkig.

A minőségi ágy mellett szükséges a szép álmokhoz kényelmes matrac, lepedő és egy meleg, puha paplan is. Webshopunkban sok remek termék közül választhatsz.