
Jó éjt! borválogatás – Csókaszőlő 2018.
száraz vörös bor
A Csókaszőlő 2018-as évjáratát rusztikus, de mellette gyümölcsbomba, édes fűszeres jegyek, élénk-vibráló savak jellemzik.
ajánlás: ételekkel jól párosítható, akár egy meggyes desszerthez, vagy egy főételhez
termelő: Bussay Pincészet
termőhely, dűlő: Kövecs-hegy, Zalai borvidék
terra: folyami üledékes, tömött agyagos felső réteggel
a fajta jellemzői: régi magyar fajta, kád kongatónak is hívták, mivel nagyon kevés termést ad, nincs nagy lé kihozatala. A Csóka nevet a madár fekete színe miatt kapta. Nagy levelek, szellős fürt jellemzi, héja vastag.
az évjárat jellemzői: korai, szeptemberi szüret, nagyon szép érett, egészséges szőlő, szép savakkal
az ültetvény nagysága: 0,8 hektár
növényvédelem: 2019 óta ellenőrzött bio gazdálkodás folyik
jelleg: száraz
alkohol: 12% v./v. ; maradék cukor: 1g/l ; savtartalom: 5,5g/l
előállítás, feldolgozás: kíméletes bogyózást követően, erjesztés, préselés
erjesztés: nyitott kádas erjesztés kb 14 napig
a bor fejlődési kilátásai: A hordós érlelést követően egy harmonikus palack fejlődés jellemzi, a szép savaknak köszönhetően, hosszan érlelhető. A pincészetnél az első évjárat 2009-es bor még pompás.
A Jó éjt! borválogatás tagjai kizárólag Billerbeck márkaüzletinkben elérhetőek!