Márton napi szokások

Milyen hagyományokat és népszokásokat tartunk meg még a mai napig Szent Márton napján? 

Szent Márton napján (november 11-én) országszerte hatalmas lakomákat rendeznek, hiszen a hiedelem szerint, akkor egész esztendőben bőven ehetnek és ihatnak. Napjainkban is sok helyen rendeznek táncos mulatságokat ezen a napon, ahol az asztalra a hagyományos libafogás és az újbor kerül. Ehhez a naphoz különböző hagyományok kötődnek:

  • Nagy eszem-iszomot rendeznek ilyenkor: asztalra újbor kerül, s fenékig ürítgetik a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.
  • A bornak Szent Márton a bírája, ahogy tartja a mondás. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy ilyenkor már iható a bor, vagy másik értelmezés szerint az őszi időjárástól függ, hogy milyen lesz az idei bor. 
  • Az időjárással kapcsolatos hiedelmek:
    „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”. Egy másik mondás szerint „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.
  • A Márton napi liba csontjából jósoltak is, ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, de ha hosszú és fehér, akkor havas tél várható.

A libának nem csak húsa rendkívűl jó, hanem a tolla is, pontosabban a fedő tollak alatti pelyhe. Ezeket a finom meleg pehelyeket töltjük mi a legmelegebb paplanjainkba. 

Aranka paplan