Hogyan válasszuk ki a megfelelő téli paplant?

Amikor beköszönt a hideg időszak és új paplan vásárlására kerülne sor, rengeteg kérdés fogalmazódhat meg bennünk ilyenkor. Vajon melyik elég meleg nekünk? Milyen anyagból legyen a huzat? Természetes vagy mesterséges töltetűt válasszunk? Nem beszélve a különböző méretekről… ezek a kérdések megválaszolása mind fontosak a téli paplan kiválasztásánál.

A téli időszakra célszerűbb olyan paplant választani, amely megtartja a test optimális hőmérsékletét. Egy jó paplan akkor tarja meg megfelelően a meleget, ha szellős, pelyhes és könnyű. Bár a magas szigetelőértékű téli ágyneműk kiegyenlítik az alacsony szobahőmérsékletet, a legideálisabb ha 18-20 °C között tartjuk a hőmérsékletet.

A megfelelő téli paplan kiválasztásakor számos dolgot figyelembe kell vennünk, mielőtt lerakjuk voksunkat az egyik mellett.

Ha fázósak vagyunk és hideg a lábunk éjszaka, akkor a megfelelő hosszúságú és szélességű takarók biztosítják az egyenletesen meleg, kényelmes alvást számunkra. A paplannak gondoskodnia kell az elalvási hőmérséklet gyors eléréséről és meg kell akadályoznia a hőveszteséget. A hő megtartására legalkalmasabb anyagok a pehely/toll, a gyapjú és a márkás-alvószál.

Ha könnyen megizzadunk, akkor a természetes töltetű ágynemű a megfelelő választás. A gyapjú képes saját súlyának 1/3-áig felvenni a nedvességet, így megakadályozza a kellemetlen szagok képződését. A pehely töltet kiemelkedő légáteresztő képességének köszönhetően biztosítja a megfelelő alvásklímát.

Ha Ön vagy bármely családtagja allergiában szenved, ügyeljen rá, hogy a kiválasztott anyagokat magas hőmérsékleten lehessen mosni, valamint ellenállók legyenek a poratkákkal szemben. A házipor-allergiát a kis részecskék vagy az atkaürülék belélegzése váltja ki – az allergiát kiváltó anyag eltávolítása érdekében gyakran kell mosni az ágyneműt. A legmegfelelőbb anyagok kétségtelenül a mesterséges, pehelyszerű szálak, amelyek azt az érzetet keltik, mintha igazi pehelypaplan alatt aludna, de a poratkák nem kedvelik őket. Abban az esetben, ha valaki nem allergiás, csak fontos számra a moshatóság, illetve a könnyen kezelhetőség, azoknak szintén a márkás alvószál az optimális választás, mert 60°C vagy akár 95°C-on is moshatóak, szárítógépben pedig egyszerűen száríthatóak.

Tekintse meg webshopunk széles paplanválasztékát és ha a paplanja mellé megfelelő párnát is választ kedvezményben részesül.