Mit tegyünk, ha nehezen alszik el a gyerek?

A szabályok segítenek

Az ismétlődés biztonságot nyújt a gyerekeknek. Tudják, hogy vacsora, fürdés, mese, és alvás a sorrend. A gyerekek alvásigénye változó koronként és egyénenként is, ezért könnyen abba a hibába eshetünk, hogy nem gondoljuk addig fáradtnak a gyerkőcöt, amíg aktív. Pedig sok gyerek hajlamos a túlpörgésre, melynek gyakran baleset vagy veszekedés a vége.

Figyelem, türelem

A lefekvés legyen szeretetteljes, de határozott. A meseolvasás alkalmazkodjon a gyerek életkorához, olvassunk odafigyeléssel, és szeretettel, ne rohanjunk

Probémák

Az esti lefekvéskor jönnek elő a napi problémák, beszéljük meg őket! Ha a gyerekkel összevesztünk valami miatt, a nap végére, mindig béküljünk ki egymással! Soha ne feküdjön le senki haraggal.
Félelmek: Ha a gyerek fél elaludni, az annak a jele, hogy valamilyen problémája van, amit nem tud vagy fél megfogalmazni, figyeljünk hát oda rá.

Környezet

Teremtsünk olyan körülményeket, ahol jó érzés elaludni! Meleg színek, fények, a konnektorba bedugható minilámpák, kellemes zene, párologtatóba cseppentett illóolaj, kényelmes matrac és tiszta, egészséges ágynemű is fontos. Jó „szülőpótlék” egy maci, amit át lehet ölelni, vagy ha megengedett, akkor egy cica, vagy szobakutya, aki ott van a közelben!

Bizalom

Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy mindig számíthat ránk! Ha megígérjük neki, hogy rögtön jövünk, akkor jöjjünk, vagy ne ígérjünk! Ez létrehozza, azt az tudatosságot, hogy anya jön, anyára lehet számítani. Ez a kiszámíthatóság segíteni fog akkor is, amikor a gyereknek megígérjük, hogy vissza fogunk jönni.