Légtisztító növények a hálószobába

Korábbi években elterjedt az a nézet, hogy míg nagyon hasznos a lakásban tartani növényeket, addig a hálószobában kifejezetten káros. A növények a fotoszintetizálásnak köszönhetően friss oxigént biztosítanak, de éjszaka nincs fotoszintetizálás így éjjel sötétben nemhogy nem  biztosítják az oxigént, de fogyasztják is azt és szén-dioxidot bocsátanak ki. Ennek a teóriának azonban semmiféle kézzelfogható alapja nincsen, a növények ugyanis olyan jelentéktelen mértékben használnak fel oxigént éjjelenként, hogy bőven pozitívan marad a mérleg a nappal kibocsájtott mennyiség irányába, így semmiféle káros hatással nincsen szervezetünkre.

A pihentető alvás nagyon fontos, ennek érdekében nagyon sok tényező közrejátszik, korábbi cikkeinkben már sok olyan környezeti feltételt leírtunk, ami ezt segíti. Most azokról a szobanövényekről ejtünk szót, melyek légtisztító hatása miatt különösen ajánlunk a hálószobába.

Levendula
A levendula nyugtató illata lassítja a pulzusszámot és csökkenti a vérnyomást ezzel együtt a stresszt. Levendula illatának hatására  a csecsemők kevesebbet sírnak, mélyebben alszanak, továbbá csökken a nyugtalanságuk. A jótékony hatásokat természetesen az édesanyák ugyanúgy élvezhetik! Nők esetén ugyanis a levendula elősegíti a könnyebb elalvást, csökkenti az alvás közbeni gyors szemmozgást (REM), valamint az alvás nélkül töltött idő hosszát. Figyelem a férfiaknál azonban az ellenkező hatást válthatja ki.

levendula

Anyósnyelv-Szanzavéra
Egyike a beltéri levegő minőségének javítására leginkább ajánlott növényeknek. Igen szívós, igénytelen növény, amelynek gondozása senkinek nem okozhat gondot. Nagyszerűen megszűri otthonunk levegőjét, ezáltal javítva annak minőségén. Az anyósnyelv segít továbbá a legtöbb háztartásban előforduló különböző toxinok (formaldehid, triklór-etilén és benzol) elnyelésében.

szanzavéra

Aloe Vera
A méltán népszerű Aloe vera, mely nagyszerű gyógyhatású növény a természet patikájából. A gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása mellett segít a tisztítószerekben található szennyező vegyi anyagok közömbösítésében, ezáltal tisztítja a hálószoba és a lakás többi helyiségének a levegőjét.

aloevera

Jázmin
Segít a jobb minőségű alvás elősegítésében és ébredéskor a kellemesebb közérzet biztosításában. Az sem elhanyagolható, hogy a jázmin kecses megjelenésével, gyönyörű apró, rózsaszín vagy elefántcsont színű, trombita alakú virágaival igen karakteressé teszi a hálószobánkat.

Jázmin a hálószobában

Borostyán
A NASA tanulmánya az első számú légtisztító növényként említi a borostyánt. Köszönhető ez annak, hogy ez a nagyszerű növény a leghatékonyabb a formaldehid elnyelésében.

borotyán hatása

 

Korábbi cikkünkből pedig megtudhatják: miért fontos, hogy reggel beágyazzunk.