Karácsonyi hagyományok, amelyek már feledésbe mentek

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül.

Mára azonban csupán hagyományőrző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely  a templomi szertartásokkal és szokásokkal teljes.

Advent az ünnep előtti negyedik vasárnap kezdődik és december 24-ig tart, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Új keletű népszokás az adventi koszorú készítése: karácsony közeledtével minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. Az estéket egykor a gyertya mellett, adventi dalok éneklésével töltötte a család.

A decemberi népszokások sorát Luca napja nyitotta. A hiedelem szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, vagyis a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására az ajtófélfába kést állítottak, a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtóra keresztet rajzoltak vagy a seprűt keresztbe rakták. A babona szerint 13 napon át, kilenc fából készült Luca székre állva meg lehet pillantani a boszorkányokat. Ezután a széket tűzbe kell dobni, ezzel pusztítva el a banyákat. Állítólag, aki mindezt helyesen teszi, az hallhatja, ahogy a boszorkányok sírnak a szék megsemmisítése közben.

Karácsony napján az esthajnalcsillag feljövetele után került sor az ünnepi vacsorára, amely előtt azonban a gazda nem mulasztott el az udvaron a levegőbe lőni, és ezzel elkergetni a gonosz lelkeket. Eközben a gazdasszony mindent előre kikészített az asztalra, mert a vacsorát végig felállás nélkül kellett elfogyasztani. Imádkoztak, majd első fogásként mézbe mártott fokhagymát, dióbelet ettek, ugyancsak gonosz űző céllal.

Karácsony napján kerül sor a betlehemezésre is: ezt a játékot eredetileg templomokban, majd később házakhoz járva adták elő a gyerekek. Gyakran állatok is szerepeltek benne, a gyermek Jézust pedig élő kisbabával jelenítették meg. A szereplők – pásztorok, angyalok, Mária, József. A háziak figyelmességük jeléül megvendégelik a szereplőket.