Gyerekkori alvászavar

Fiatal gyerekek esetében még a szülő feladata, hogy megtanulja felismerni, ha gyermeke nem alszik eleget. Meg kell értenünk az alvás és a viselkedés közötti kapcsolatot, mert a gyerekkori alvászavarnak olyan tünetei lehetnek, mint a nehéz ébredés, gyakori kiborulás, tombolás, rossz összpontosítás vagy ügyetlenebb mozgás.

Ha az Ön gyermeke is a fenti tünetekkel küzd (akár csak az egyikkel is), akkor valószínű, hogy nem alszik eleget.

Miért nem alszik el a gyerek, ha eljött a lefekvés ideje?

A pihentető, nyugodt alvásnak több összetevője van: egyrészről szükség van egy kialakult esti szertartásra (megszokott lefekvési idő, elalvás előtti rituálé – fogmosás, esti mese stb.) másrészről a nyugalom és biztonságérzet elengedhetetlen.

Az apukás mókákat, bírkózást ciklandozást is korábbi időpontra kell tennünk, izgatottan senki sem tud elaludni, ezért fontos, hogy egy nyugodt légkört teremtsünk számára, ahol jól érzi magát és meg tudjuk vele nyugtatni. Este a gyerekszoba jelentse a fészket, ahova a gyerek szívesen megy lefeküdni. A szobában rakjunk rendet, kapcsoljuk ki a tévét és a számítógépet. 

Fontos tényezője még a nyugodt pihenésnek, hogy vacsora idejét ne tegyük a közel a fektetési időponthoz, mert a magas energia tartalmú ételek vagy a telepocak is okoz elalvási és alvási nehézségeket, kerüljük az édességeket az esti órákban.

Figyeljük gyermekünk hangulatát, az iskolai stressz, megfelelési kényszer, egy elmaradt házifeladat, vagy vers ami nem megy elég jól komoly stressz forrás a gyermeknek,  beszéljük meg vele a problémákat lefekvés előtt, nyugtassuk meg.